Warmtepompboiler, alles op een rij


Is een warmtepompboiler jouw volgende stap?
Een warmtepompboiler levert warm water voor huishoudelijk gebruik. Het is een volgende stap naar een volledig elektrisch huis. Lees hieronder hoe dit werkt.
De term warmtepompboiler wordt soms verward met een buffervat. Meer informatie over de werking van een buffervat voor jouw warmtepomp vind je hier.
Zo werkt een warmtepompboiler
Je hebt wellicht een warmtepomp waarmee je jouw woning verwarmt. De volgende stap naar een volledig elektrisch huis kan dan een warmtepompboiler zijn. Een warmtepompboiler levert warm water voor huishoudelijk gebruik, zoals douchen en afwassen, door gebruik te maken van dezelfde technologie als de warmtepomp.
We zetten de belangrijkste zaken over de warmtepompboiler op een rij:
- Warmtepomptechnologie: Een warmtepompboiler werkt op dezelfde manier als een warmtepomp voor verwarming. Het gebruikt warmtepomptechnologie om warmte uit de buitenlucht te halen. Die warmte wordt dan gebruikt om water te verwarmen.
- Efficiëntie: Een warmtepompboiler is erg efficiënt omdat het meer warmte kan maken dan de elektriciteit die het gebruikt. Dit komt doordat het systeem warmte uit de lucht haalt in plaats van het zelf te maken door directe verwarming.
- Energiebesparing: Door die hoge efficiëntie kan een warmtepompboiler veel energie besparen vergeleken met gewone elektrische boilers.
- Gebruik: Warmtepompboilers zijn vooral bedoeld om warm water te maken voor huizen. Ze werken goed in huizen waar al een warmtepomp is voor de verwarming, omdat ze dan goed kunnen samenwerken met die technologie.
- Duurzaam: Warmtepompboilers zijn ook goed voor het milieu omdat ze minder energie verbruiken en hernieuwbare warmtebronnen gebruiken, zoals de buitenlucht. Dat betekent dat ze minder CO2 uitstoten en beter zijn voor het milieu dan gewone boilers.

Direct energieneutraal wonen
Een warmtepompboiler is vaak de volgende stap richting een volledig elektrisch huis. Er zijn verschillende mogelijkheden om de energievoorziening voor jouw woning zo efficiënt, duurzaam en goedkoop mogelijk in te richten. Vaak komt het neer op de volgende keuze: direct de grote stap naar all-electric (volledig elektrisch) of eerst de hybride tussenstap (combinatie van elektrisch en gas).
All-electric: als eerste klaar voor de toekomst
Als je ervoor kiest om je woning all-electric te maken, betekent dit dat je alle energievoorzieningen in je huis op elektriciteit laat draaien. Je maakt dan geen gebruik meer van aardgas. Dit betekent dat:
-
Verwarming: De verwarming van je huis wordt gedaan door elektrische verwarmingssystemen zoals een warmtepomp of elektrische radiatoren in plaats van een gasgestookte cv-ketel.
-
Warm water: Je warmwatervoorziening wordt ook elektrisch geregeld, bijvoorbeeld via een elektrische boiler of een warmtepompboiler.
-
Koken: In plaats van een gasfornuis, kook je op een elektrische kookplaat.
-
Overige apparaten: Alle andere apparaten in je huis die normaal gesproken op gas zouden kunnen werken (zoals een gasgestookte droger of haard) worden vervangen door elektrische alternatieven. Het doel van een all-electric woning is meestal om niet langer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Het maakt je huis energiezuiniger en klaar voor de toekomst.
Hybride: de volgende stap in de energietransitie
Als je ervoor kiest om de energievoorziening voor je woning hybride te maken, betekent dit dat je gebruik maakt van zowel elektriciteit als een andere energiebron, meestal aardgas. Een hybride energievoorziening kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de specifieke technologieën die worden gebruikt. Hier zijn enkele voorbeelden:
-
Hybride verwarmingssystemen: Dit kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van een warmtepomp en een gasgestookte cv-ketel. De warmtepomp wordt gebruikt als de primaire verwarmingsbron, vooral in mildere periodes, terwijl de cv-ketel bijspringt op koude dagen wanneer extra verwarming nodig is.
-
Hybride warmwatervoorziening: Hierbij wordt bijvoorbeeld een warmtepompboiler gebruikt in combinatie met een gasgestookte boiler. De warmtepompboiler levert efficiënt warm water in normale omstandigheden, terwijl de gasgestookte boiler kan worden ingeschakeld bij piekvraag of als back-up.
-
Hybride kooksysteem: Je kunt een elektrische kookplaat combineren met een gasfornuis voor koken. Dit biedt flexibiliteit, waarbij je elektrisch kunt koken voor dagelijks gebruik en gas kunt gebruiken voor specifieke kookbehoeften. Het hybride systeem biedt vaak voordelen zoals betere efficiëntie en lagere kosten. Het kan ook helpen om de overgang naar volledig elektrische oplossingen geleidelijker te maken. Woon je bijvoorbeeld in een gebied waar de infrastructuur nog niet helemaal klaar is voor alle energiebehoeften? Of gaat er mogelijk enorm veel vraag naar elektriciteit zijn, zoals in een nieuwbouwwijk? Dan kan een hybride energievoorziening een handige tussenstap zijn. Je bent dan niet afhankelijk van één energiebron (elektriciteit).
De beste keuze voor jouw situatie
Ben je benieuwd naar de beste opties voor jouw situatie? We helpen je graag.