Monoblock, All-Electric & Hybride
Toegeven, er komen vaak veel lastige termen aan bod bij het onderzoeken van een warmtepomp. Maar het is niet zo moeilijk als het op het eerste gezicht lijkt. Wij installeren apparaten die bekend staan als: ‘Lucht-water monoblock hybride’ warmtepompen. Wat? We leggen het uit.
“Lucht-water”, beschrijft “warmtebron-warmteafgifte”
In de buitenlucht zit warmte. De warmtepomp zuigt de buitenlucht aan met een ventilator en kan warmte (door een natuurkundig proces) onttrekken aan de buitenlucht, zelfs als het buiten ver onder nul is. De warmtebron is dus de buitenlucht, dat wil zeggen: “lucht”.
In de radiatoren of vloerverwarming zit heet water. Dat hete water geeft zijn warmte af aan de ruimte waarin ze staan. De warmtepomp verwarmt het water dat in jouw radiatoren of vloerverwarming zit (“water”).
Er bestaan ook andere varianten, zoals een “water-water” of “lucht-lucht” warmtepomp. Die laatste staat beter bekend als een Airco. De eerste is een type warmtepomp die zijn warmte niet uit de lucht, maar uit de grond haalt. Het wordt ook wel een grondgebonden warmtepomp genoemd. Er wordt een gat geboord of gegraven waarin een plastic slang met water wordt gelegd. De warmtepomp circuleert het water in de slang en onttrekt zo warmte uit de grond.
Een grondgebonden warmtepomp is efficiënter dan een lucht-water warmtepomp omdat de temperatuur in de grond hoger en stabieler is dan in de buitenlucht, maar de complexiteit en ingrijpendheid van de installatie (en bijbehorende kosten) zijn niet te vergelijken. Voor verreweg de meeste mensen in Nederland is een grondgebonden warmtepomp niet haalbaar of verstandig.
Tot slot bestaat er ook nog zoiets als een ventilatie warmtepomp. Het apparaat wordt aangesloten op de mechanische ventilatie in een huis en gebruikt die warmte om water op te warmen. De meningen zijn verdeeld over de wenselijkheid van dit soort apparaten. Wij kiezen er in ieder geval voor om ze niet te installeren.
“Monoblock” alle techniek in 1 apparaat
Met een monoblock zit alle techniek van de warmtepomp in 1 apparaat. Er lopen enkel 2 leidingen met warm en koud water van de cv-installatie naar buiten waar de unit staat.
Er bestaan ook zogenaamde ‘split’ units, waarbij de techniek verdeeld is tussen een binnenunit en een buitenunit. Tussen die twee apparaten lopen leidingen met koudemiddel (de stof die een warmtepomp gebruikt in het natuurkundige proces van warmte omzetten) in plaats van water.
Qua prestaties zijn deze twee types vergelijkbaar.
“Hybride”, lager vermogen en je ketel springt bij
Hybride betekent dat de cv-ketel nog aanwezig is als secundaire bron voor ruimteverwarming en om het warme water uit de kraan en uit de douche te verzorgen. Dit in tegenstelling tot all electric, wat betekent dat er geen gasgestookte warmtebron meer aanwezig is.
Zowel ruimteverwarming als het opwarmen van water uit de kraan of uit de douche worden bij all electric gedaan door de warmtepomp. Er wordt binnen een zogenaamd ‘boilervat’ geïnstalleerd waar het warme water in wordt opgeslagen. De inhoud van zo’n boilervat is bijvoorbeeld 200 of 300 liter. De warmtepomp verwarmt het water efficiënt en geleidelijk en is beschikbaar wanneer je wilt douchen of in bad wilt gaan. Dat is dus zeker anders dan het onbeperkte doorstromen van warm water wat je mogelijk gewend bent. De inhoud van het boilervat moet dus worden afgestemd op de verwachte vraag naar warm water in de woning.
Twee zaken zijn belangrijk als het gaat om het vermogen dat je nodig hebt:
- Hoe meer warmtevraag verzorgd moet worden door de warmtepomp, hoe meer vermogen je nodig hebt.
- Naarmate het buiten kouder wordt, neemt het vermogen van de warmtepomp af.
In een all electric situatie heb je geen cv-ketel die nog bij kan springen, dus je warmtepomp moet genoeg vermogen hebben om ook op de koudste dag van het jaar je huis nog steeds warm genoeg te krijgen en het warme water voor je douche te maken. Je begrijpt dat je warmtepomp dus als snel (veel) meer vermogen nodig heeft dan in de hybride situatie, waarin op de koudste dag van het jaar de verwarming (deels) gedaan zal worden door de cv-ketel.
Wij geloven erin dat je efficiënt en duurzaam wilt verwarmen, zonder in te leveren op comfort of veel kosten te maken. Daarom sturen wij er niet op aan om direct naar een all electric situatie te gaan. Sowieso zijn bestaande woningen, om verschillende redenen, niet altijd geschikt voor een all electric situatie. Maar hybride kan meestal wel. Een hybride warmtepomp zorgt voor de grootste slag in het terugbrengen van het totale gasverbruik, tegen een redelijke prijs, zonder in te leveren op comfort.
Wel zorgen wij ervoor dat je niet je gehele installatie hoeft te vervangen als je (op termijn) naar een all electric situatie toe wilt gaan.
Dat doen we op 2 manieren:
- We installeren een modulair hybride systeem waarbij we (naast het benodigde boilervat) een extra warmtepomp kunnen bijplaatsen als het vermogen van 1 unit niet voldoend is voor de woning
- We houden op voorhand rekening met all electric door alvast het benodigde vermogen neer te zetten voor de all electric situatie. Dan plaatsen we bij de overgang naar all electric dus alleen het boilervat bij.
Let wel op, all electric is niet voor elk huis(houden) geschikt. Soms is het qua ruimte niet te realiseren. Je moet immers een buffervat van 200 of 300 liter kwijt kunnen. Soms is het qua vermogen praktisch onhaalbaar: bij een oud(er) huis met een te hoge warmtevraag kan de uitkomst zijn dat het vereiste vermogen zo hoog zou moeten zijn dat het financieel en praktisch niet haalbaar is om het benodigde vermogen neer te zetten. Tot slot kan het zo zijn dat de vraag naar warm tapwater dermate hoog is dat het niet verstandig is om over te gaan op all electric. Een regendouche verbruikt 15-20 liter warm water per minuut. Afhankelijk van de gewenste temperatuur kan dat best snel gaan met een buffervat van 200 liter.